2015-12-22 11:14:38

Táplálkozz okosan - A hasznos szénhidrátok

Sokan máig nem tudják, mi a különbség a különböző szénhidrátok között, melyik lehet például hasznos a fogyókúra idején. Most segítünk megválaszolni a kérdéseket!

A szénhidrátok az emberiség legfontosabb tápanyagai. Függetlenül attól, hogy testsúlycsökkentés-e a célunk vagy sem, a napi összes kalóriaszükségletünk kb. 50%-át szénhidrátokból kell fedeznünk ahhoz, hogy szervezetünk tökéletesen működhessen.

Azt azonban az utóbbi évek kutatási eredményei is alátámasztják, hogy szénhidrát és szénhidrát között hatalmas különbségek vannak. Az összetett szénhidrátok egyenesen nélkülözhetetlenek az élethez! Az egyszerű szénhidrátokat viszont, melyekből napjainkban sokat fogyasztunk (finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek, üdítőitalok, finomított lisztből készült kenyerek, péksütemények formájában) célszerű lenne táplálkozásunkban az összetett szénhidrátok javára visszább szorítani.

A gabonafélék a legfontosabb táplálékaink közé tartoznak. Fő tápanyaguk, a szénhidrát, a szervezet számára könnyen hasznosítható energiaforrás. Hazánkban a gabonafélék és készítményeik közül a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer a finomliszt, mely a gabonaszem belső, keményítőben gazdag részét tartalmazza.

A teljes kiőrlésű lisztek előnye a finomliszttel szemben, hogy a keményítőben gazdag magbelsőn kívül a héjrészt (korpa), illetve az új növény képzéséhez fontos csírarészt is tartalmazza. Ilyen módon a teljes kiőrlésű lisztek 90%-kal több E-vitamint és cinket, illetve közel 60%-kal több vasat tartalmaznak a finomliszthez képest! A lisztben lévő korpa miatt a termék rosttartalma is 4-szer magasabb. A teljes kiőrlésű lisztek továbbá jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaznak, amely számos élettani folyamatban részt vesz, és jótékonyan befolyásolja szervezetünk működését.

Nem véletlen tehát, hogy az Abonett termékek egyik legfontosabb alapanyaga a teljes kiőrlésű liszt. Ennek köszönhető, hogy az elkészült kenyerekbe a gabonaszemek legértékesebb tápanyagai is belekerülnek, méghozzá eredeti formájukban, veszteség nélkül.