Hírek
Tudj meg többet az Abonetthez felhasznált magvakról!
Dátum: 2019-06-07
A chiamag az egészséges táplálkozással foglalkozók körében évek óta nagy népszerűségnek örvend, aminek az az oka, hogy minden megvan benne, ami a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak az alapja.
• Extrém magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélmozgást, így segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. Diétákba kiválóan beépíthető, mivel sok vizet képes megkötni, aminek köszönhetően teltségérzetet okoz, és hosszú távon jóllakottság érzést nyújt. Ezzel egyidejűleg a hirtelen vércukorszint emelkedést is megakadályozza, ezért jól beilleszthető az étrendbe inzulinrezisztenseknél és cukorbetegnél is.
Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy ezek a pozitív tulajdonságok csak akkor érvényesülnek, ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk.
• Mivel zsírsav összetétele kiváló (gazdag omega3-ban), véd minket a kardiovaszkuláris betegségek ellen. Megakadályozza a plakkok kialakulását, így csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Csökkenti a vér triglicerid és LDL szintjét (rossz koleszterin), és növeli a HDL szintet (jó koleszterin).
• Magas fehérjetartalma értékes energiát ad, ami fokozza az állóképességet és a fizikai teljesítőképességet.
• Antioxidáns tartalma révén gátolja a szabadgyökök kialakulását é,s segíti a sérült sejtek regenerálódását. Jótékony hatásai erősítik az immunrendszert, és megvédik a testet a krónikus és karcinogén/daganatos betegségektől.
• Változatos ásványianyag-összetétele (kálcium, vas, foszfor, magnézium, réz) erősíti a csontozatot és a fogakat, megelőzi a csontritkulást, hozzájárul az izmok és idegek egészséges működéséhez.
A hajdinát is a trendi élelmiszerek közé sorolhatjuk, mivel számos jó tulajdonsága van, és sokoldalúan felhasználható.
• Magas rosttartalmának köszönhetően jól beilleszthető a mindennapi étrendbe.
• Megtalálhatók benne a vízben oldódó élelmi rostok (hemicelluóz, pektin), melyek gélképző tulajdonságaik révén lassítják, egyben hatékonyabbá teszik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, illetve mérséklik a hirtelen vércukorszint emelkedést étkezést követően.
• Jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát- anyagcserére. A vízben nem oldódó élelmi rostok közül a cellulóznak van jelentős szerepe, mely vizet, epesavakat és koleszterint köt meg, ezzel lazítva a széklet állagát, és biztosítja a méreganyagok eltávolítását.
• Jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedésekben (például vastag- és végbéldaganatok megelőzésében).
• Jó aminosav/fehéjre összetételének köszönhetően – metionin, kéntartalmú aminosav – jótékony hatású májbetegségekben is.
• Értékes vitamin forrás – majdnem minden B-vitamin csoport megtalálható benne (riboflavin/B2, tiamin/B1), a zsírban oldódó vitaminok közül pedig az E-vitamin/tokoferol az említésre méltó.
• Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően (flavonoidok, rutin/ P vitamin) jól alkalmazható magas vérnyomás kezelésére és sugárterápia okozta egészségkárosodásokra. A rutin vagy más néven P vitamin erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban.
• Ásványi anyagok közül megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kálcium és a magnézium.
A quinoával manapság egyre gyakrabban találkozhatunk – rendkívül kedvező összetételét tekintve a szuperegészséges élelmiszerek közé sorolhatjuk.
• Élelmi rostokban gazdag, komplex szénhidrát, így lassan szívódik fel, és nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet. E tulajdonságaira tekintettel bizonyos diétákba jól alkalmazható (fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, bizonyos bélbetegségek).
• Főleg telítettlen zsírsavakat tartalmaz, melyek csökkentik a rossz koleszterinszintet (LDL) és növelik a jó koleszterint (HDL).
• A többi gabonához képest magasabb a fehérjetartalma, kiváló fehérjeforrás, és teljes értékű tápanyagot nyújt a kiegyensúlyozott, egészséges étrendhez.
• Magas antioxidáns tartalmának köszönhető gyulladáscsökkentő hatását már régóta ismerik.
• Számos B-vitamin csoportot, C és E-vitamint tartalmaz.
• Ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, kálium, kálcium, vas és a cink.
A tönkölybúzát Magyarországon a 19. századig termelték, de napjainkban a kedvező élettani hatásai miatt újra termesztik.
• Magas rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető, csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszedés kockázatát.
• Fehérjében gazdag, több van benne, mint a hagyományos búzában (tönkölybúza liszt kb.15-17g fehérje/100g, sima liszt 10g/100g).
• Megtalálható benne az összes B-vitamin csoport (kivéve B12, az csak állati termékekben), és E-vitamin tartalma is kiemelkedő.
• Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kalcium, magnézium, foszfor, szelén, réz és a vas.
A lenmagot már a Kr.e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként is.
• Magas rosttartalmának köszönhetően (kb. 25g/100g) bizonyos emésztési betegségekben jól használható (az egyik legjobb megoldás székrekedés kezelésére jó sok vízzel). Rendszeres fogyasztása javítja a vér koleszterinszintjét, így jótékony a szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
• Magasa a zsírtartalma, jó a zsírsavösszetétele. Gazdag omega 3 zsírsavakban – esszenciális zsírsav, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Linolénsav (omega 3) tartalmának köszönhetően csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Serkenti az agyműködést, jótékonyan hat a bőrünk állapotára (sok kozmetikumban is megtalálható bőr és hajápolásra).
• Gazdag D, E, A (zsírban oldódó) és B, C-vitaminokban.
• Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, cink és a nátrium.
Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a kölessel, amit szintén a szuperfoodokhoz sorolhatunk, mivel sok jótékony hatása van.
• Jól beépíthető a gluténmentes étrendbe, valamint a vegetáriánusok is előszeretettel választják, mivel gazdag fehérjeforrásnak számít.
• Magas rosttartalmának köszönhetően alkalmazható fogyókúrás étrendekben, továbbá gyomorbetegségek esetén is kiváló, mert könnyen emészthető.
• Magas a metionin (kéntartalmú aminosav) tartalma, mely májbetegségekben elősegíti a májsejtek regenerálódását.
• Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, továbbá tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
• Nem csak belsőleg, de külsőleg is hasznos, mivel rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket.
• Számtalan módon fel lehet használni: reggeli kásának (joghurttal, tejjel, magvakkal, gyümölcsökkel), édes és sós süteményeknek, köretnek, főételnek, levesnek. Bármelyik ételt, ami rizzsel készül, elkészíthetjük kölesből is!
A zab az egyik legelterjedtebb gabonaféle az egészséges életmódot követők körében. Nem is csoda, hiszen remek tápanyagtartalmú és sokoldalúan felhasználható, megtalálhatjuk zabpehelyként, zabkorpaként és zablisztként is.
• Gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal is fogyasztható, de a zabpelyhes késztermékeknél (kekszek, müzlik) figyeljünk az összetevőkre, mert ezek gyakran sok hozzáadott cukrot és zsírt tartalmaznak. A címke hátoldalán erről tájékozódhatunk.
• Élelmi rost tartalma igen magas, így jótékony hatású a cukorbetegségben (könnyen emészthető, de mégis laktató), a gyomor és emésztési problémáknál (például székrekedés).
• A belekben megköti a koleszterint, így azt csökkenti, jótékony hatású szív- és érrendszeri betegségekben.
• Megtalálható benne a B-vitamin csoport nagy része ( tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, folsav), és van benne E-vitamint is.
• Ásványi anyagok közül tartalmaz foszfort, kálciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, rezet, vasat és mangánt.
A búzacsíra, búzakorpa rendszeres fogyasztása csökkenti a fáradtságérzetet, a gyomor- és bélbántalmakat, illetve a magas vérnyomást.
• A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat.
• Segíti az emésztést, méregtelenítő hatású, jótékonyan hat a hormonok működésére, segíti a gyulladásos betegségek gyógyulását, erősíti az idegrendszert.
• Szabályozza a vérnyomást, és gátolja a rákos sejtek életben maradását.
• A búzakorpa magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja az epekőképződést, a belekben megköti a koleszterint és az epesavat, melyek így a széklettel ki tudnak ürülni.
• Lassítja a cukor felszívódását. Hosszú szénláncú molekulákból áll, aminek hatására több időbe kerül az emésztése, így tovább érezzük a teltségérzetet, és később leszünk éhesek – ami egyébként elmondható összességében az összes nem vízben oldódó rostra.
• A búzakorpa A, E, és B-vitaminokban (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, folsav), jó tápanyagösszetételű.
• Tartalmaz vasat, kálciumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet és magnéziumot.
Forrás: Rodler - Tápanyagtáblázat